U bevindt zich hier: Home De Bron Kerken Putte

vrijdag20 oktober 2017

Putte

Sint-Dionysiuskerk

Adres: Antwerpsestraat 35,  4645BB Putte (NL)

Kerkgebouw
Het huidige kerkgebouw is in basilicastijl naar een ontwerp van J. Hurks
Het gebouw heeft een vierkante grondslag, telt drie geledingen en wordt bekroond door een achtkantige spits met wimbergen, omgeven door flankeerspitsjes en voorzien van leien in Maasdekking.

Orgel
Het neogotisch orgel stamt uit 1905 en is vervaardigd door de firma Maarschalkerweerd & Zoon. Het is afkomstig uit de kapel van de Zusters Franciscanessen aan de Nieuwstraat in Breda. In 1999 wordt het door Loek van Nes (Bergen op Zoom) vernieuwd en in de St. Dionysiuskerk te Putte geplaatst. Uit 1905 dateren nog de bovenkas en een gedeelte van het pijpwerk.

Kerktoren
De Dionysiustoren staat los van de nieuwe kerk. Deze is gerestaureerd en aan de westelijke zijde zijn nieuwe ramen ingepast.  De toren dient ook als een herdenkingsmonument ter herinnering van de gevallenen in de Tweede Wereldoorlog.

Pastorie
De pastorie, Antwerpsestraat 33 in Putte, is verkocht en particulier eigendom. Het is een classicistisch herenhuis uit 1746.

Geschiedenis

1865 – Gebouwd in opdracht van baronesse Diert van Kerkwerve-de Pret, een nazaat van Jan Moretus, onder architectuur van P.J. Soffers.
1940 – Kerk wordt verwoest door soldaten aan het begin van de tweede wereldoorlog.

1944-1953 Houten noodkerk aan de overzijde

1950/1952 – Nieuwbouw
23 april 1954 – Inwijding van de nieuw gebouwde kerk.

2002/2003 Verbouwing kerk na verkoop pastorie