U bevindt zich hier: Home Onze Lieve Vrouw in het Woud WAT DOET CARITAS?

vrijdag06 december 2019

WAT DOET CARITAS?
Elke maand ziet u in Rond de 4 Torens de aankondiging van de maandelijkse Caritascollecte op de eerste zondag van de maand. Soms voor de Zonnebloem, soms voor de Nederlandse Missionaris, soms voor de Memisa en nog voor talrijke andere goede doelen. Het organiseren daarvan is inderdaad een van onze belangrijkste taken maar er zijn er nog veel meer. Daarover wil ik u in dit artikeltje graag informeren.
Caritas is een zelfstandig onderdeel van onze parochie O.L. Vrouw in het Woud met een eigen bestuur, eigen statuten en eigen financieel vermogen. Het bestuur bestaat uit ondergetekende als voorzitter, Anneke van den Eijnden als secretaris en Lilian Meesters als lid. Diaken Ryan Keetelaar is als adviseur namens het pastoraal team aan ons bestuur verbonden. We vergaderen ca. 6 maal per jaar en bespreken dan alle lopende zaken zoals de financiën, nieuwe activiteiten, goede doelen en besteding van de beschikbare financiële middelen. Elk jaar kunnen we beschikken over ca. € 16.000 eigen inkomsten uit collectes, rente en pachtopbrengsten die we kunnen besteden aan goede doelen. We mogen deze financiële middelen van Caritas statutair alleen besteden aan goede doelen. Het bisdom Breda controleert jaarlijks onze jaarverslagen en ziet streng toe op de juiste besteding en ook aan het kerkbestuur van onze parochie leggen we jaarlijks verantwoording af.
De opbrengsten van de maandelijkse collectes (gemiddeld per maand ca.
€ 250) gaan een op een naar de doelen waarvoor gecollecteerd is. Andere goede doelen zijn de Vastenactie, de Adventsactie, ondersteuning van individuele personen die in financiële nood verkeren, verenigingen of stichtingen die mensen in nood ondersteunen, bijzondere acties voor actuele noden bij rampen of hongersnood. Ook verstrekken we elk jaar kerstpakketten aan parochianen die wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken.
Wij worden als Caritasbestuur ondersteund door een aantal parochianen uit de 4 dorpskernen die ons adviseren en ondersteunen bij het werk van Caritas O.L. Vrouw in het Woud. Dat zijn de deelraden en daar vergaderen we jaarlijks twee keer mee om alle zaken af te stemmen.
Tenslotte nog een verzoek. Mocht u in uw eigen omgeving of vanwege specifieke kennis mensen kennen die financiële ondersteuning goed kunnen gebruiken, laat dat dan via de mail (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) of per post (Torenplein 1 A 4724 BX Wouw) aan ons weten. We waarborgen de privacy van zowel de melder als de ontvanger zeer nauwlettend en gaan zeer voorzichtig met uw informatie om.
Ik hoop dat ik u een goede inkijk heb kunnen geven op het werk van Caritas in onze parochie.
Caritas O.L. Vrouw in het Woud