vrijdag20 oktober 2017

Herelsestraat 100
4726 AH Heerle

KORTE GESCHIEDENIS

De geschiedenis van de Herelse kerk gaat terug tot 1307, toen mochten de inwoners een eigen kerk oud Heerle
bouwen. Voorheen maakten ze deel uit van de Gertrudisparochie in Bergen op Zoom.
Aan het einde van de 80-jarige oorlog in 1648 werd het katholieke geloof verboden en kwam de kerk in handen van enkele hervormden, de kerk raakte in verval. Maar na de Franse revolutie, zo rond 1795, kregen de katholieken hun kerk terug. De pastoor van Wouw droeg ook zorg voor de kerk in Heerle.
In 1833 krijgt Heerle een eigen pastoor en wordt gestart met de bouw van een nieuw kerkgebouw, dat op 14 juli 1862 wordt ingewijd. Als herinnering is het nu nog steeds op of rond 14 juli kermis in Heerle. In 1924 vindt de beroemde verbouwing plaats o.l.v. pater Dom Bellot. Over de bestaande kerk wordt dwars een grotere kerk gebouwd. Deze verandering is nog steeds te zien.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt de kerk zwaar beschadigd. In 1957 is de kerk weer in zijn oude glorie hersteld. Ook daarna vinden nog aanpassingen plaats, in 2000 wordt achter in de kerk een parochiecentrum gebouwd.
In 2001 gaat de Gertrudisparochie op in de regionale parochie Onze Lieve Vrouw in het Woud.
In 2012 wordt de kerk verkocht aan woningstichting Allee Wonen en wordt de kerk verbouwd tot een multifunctioneel dorpscentrum, hierin blijft in de linker zijbeuk een permanente gebedsruimte gehandhaafd. Het middenschip is nu de grote zaal en hierin worden de weekendvieringen en andere vieringen, zoals uitvaarten gehouden.

Parochiecentrum in de kerk: ingang langs de achterkant van de kerk.
Tel.: 0165 301341
e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.">Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Spreekuur: elke week op donderdag van 9.00 tot 10.00 uur in het parochiecentrum.

VIERINGEN

Elke week op zaterdag om 17.00 uur.
Zie ook: kerkdiensten

DOCUMENTATIE

Films:Gertrudiskerk Heerle deel 1: klik hier
        Gertrudiskerk Heerle deel 2: klik hier