Verrijzenisraam

Torenplein 1
4724 BX Wouw

KORTE GESCHIEDENIS

In 1200 staat er een kapel, genaamd Onze Lieve Vrouw in het Woud, de huidige naam van de regionale parochie. Het eerste stenenoud Wouw kerkgebouw wordt opgericht in 1270. In 1277 behoort de parochie in Wouw aan de Cisterciƫnzerabdij Sint Bernard op de Schelde te Hemiksem bij Antwerpen.
In de 15e eeuw wordt aan de reeds bestaande toren een veel grotere gebouwd, gelijk aan de huidige, maar in 1581 branden het middenschip en de zijbeuken door oorlogsgeweld af. Na de 80-jarige oorlog, in 1648, gaat de kerk over in de handen van een klein groepje hervormden, de katholieken gaan naar schuilkerken. Aan deze periode komt een eind in 1795, dan is er vrijheid van godsdienst dankzij de Franse revolutie. En in 1801 krijgen de katholieken hun kerk terug en beginnen met de restauratie. In 1824 is het middenschip hersteld.
In 1874 komt een einde aan de band met de CisterciĆ«nzerabdij Sint Bernard op de Schelde.
Een algehele restauratie start in 1937, maar helaas tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt de kerk verwoest.
De kerk wordt prachtig herbouwd en in 1951 wordt deze opnieuw ingewijd.
In 2001 gaat de parochie op in de parochie Onze Lieve Vrouw in het Woud.

Parochiecentrum: Toerenplein 1a, 4724 BX Wouw
Tel.: 0165 301214
e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.">Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Spreekuur: wekelijks op vrijdag van 9.30 tot 10.30 uur in het parochiecentrum.

VIERINGEN

Elke week op zondag om 11.00 uur.
Zie ook: kerkdiensten

DOCUMENTATIE

Films:De verwoesting en wederopbouw: klik hier.
         Het vroegere koorgestoelte: klik hier.
Plattegrond: klik hier.
Rapport Monumentenwacht: klik hier.
Rapport Monumentenwacht Interieur kerk: klik hier