U bevindt zich hier: Home Onze Lieve Vrouw in het Woud Geloofsgemeenschappen Wouwse Plantage

zondag17 december 2017

GELOOFSGEMEENSCHAP WOUWSE PLANTAGE

Kerk WPL1
Gertrudiskerk

KORTE GESCHIEDENIS

In 1870 laat baron Petrus Constantinus de Caters op zijn landgoed een eigen houten noodkerkje en pastorie bouwen en vraagt oud WPLpas later om toestemming tot oprichting van een parochie op Wouwse Plantage. Hij kwam hierdoor in conflict met Wouw, Huijbergen en het bisdom. Hij gaat zelfs naar Rome om voor een eigen parochie te pleiten. In december 1875 wordt de nieuwe parochie opgericht.
Een jaar later begint Theodorus Joannes Ketelaars als eerste pastoor; het gebouw wordt zo goed mogelijk hersteld en baron De Caters schenkt 3 beelden.
Een nieuwe kerk wordt gebouwd in 1891 en tevens wordt de verering van Nicolaas van Tolentijn ingesteld. In 1906 vindt de eerste bedevaart vanuit Bergen op Zoom plaats, maar na de Tweede Wereldoorlog verdwijnt dit gebruik.
Het gaat goed met de parochie en daarom wordt de kerk in 1925 vergroot. Echter tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt de toren opgeblazen en een groot gedeelte van de kerk verwoest.
Vanaf 1950 vinden herstellingen plaats o.l.v. architect Hurks uit Roosendaal.
Na het Tweede Vaticaans Concilie in 1968 wordt het priesterkoor verhoogd.
Het jaar 2001 betekent het einde van de zelfstandige parochie, deze gaat op in parochie Onze Lieve Vrouw in het Woud.

ADRES

Plantagebaan 219
4725 AC Wouwse Plantage

Spreekuur in de sacristie van de kerk, ingang rechts.
Data van de spreekuren worden aangegeven in het parochieblad.

VIERINGEN

Elk weekend op zondag om 9.30 uur.
Zie ook: kerkdiensten.

DOCUMENTATIE

Plattegrond van de kerk: klik hier.
Rapport Monumentenwacht: klik hier
Film Gertrudiskerk deel 1: klik hier.
Fim Gertrudiskerk deel 2: klik hier.